tisdag 22 november 2011

Tårtbotten

Jag gör nästan alltid samma tårtbotten - en sockerkaka som delas i tre delar. Receptet står att finna i "Sju sorters kakor", min bibel i bakning.

Sockerkaka till tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form ca 2.5 liter. Vispa ägg och socker pösigt (obs MYCKET pösigt). Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda väl. Häll den i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min (38 minuter i min ugn). Låt kakan svalna ordentligt. Dela i tre delar och lägg fyllning i två lager och grädde ovanpå. Sockerkakan kan med fördel göras dagen innan. Gör den flera dagar innan och frys in. Tag upp och tina på morgonen för att servera till eftermiddagen.

Chokladvariant
Addera 1 msk siktad kakao och 2 tsk vanillinsocker till mjölblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar