lördag 19 november 2011

Marsipanlock

Att kavla ut ett eget marsipanlock över sin tårta kan vara lite klurigt men det finns några bra tips. Och givetvis finns det också genvägar.

Ska du kavla själv är det viktigt att marsipanen inte är för mjuk och varm. Har du färgat in marsipanen själv kan du med fördel låta den vila någon timme i kylskåp innan du kavlar ut den. Tag ett par ark bakplåtspapper eller två bitar plastfolie. Det finns extra breda bakplåtsark och plastfolie i välsorterade livsmedelsbutiker. Knåda marsipanen ett par gånger lätt med handen. Lägg den sedan mellan arken av papper/plastfolie. Kavla ut den, men se upp så att det inte blir för tunt. Då är det svårt att ta upp den och lägga den över tårtan. Ta av det översta arket av papper/plastfolie och lägg marsipanen över tårtan, dra försiktigt av det undre papperet/plastfolien (som i detta läge ska ligga överst på tårtan). Det är viktigt att marsipanen är betydligt mycket större än tårtan. Dra lite i marsipanen för att få den slät längst ner och tryck sedan lätt till så att marsinanen sluter tätt runt om. Skär av överflödet av marsipan längt ner med en vass kniv.

Genväg
Köp ett färdigt marsipanlock i butiken. Jag har sett vita eller gröna lock från Ica och Gröna eller rosa från Odense. (Obs det rosa har en lätt smak av jordgubb). Dessa lock är lite torrare och går lätt sönder, men kavla lite lätt i olika riktningar över locket innan du lägger på det så gårt det lite bättre. Följ instruktionerna på paketen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar